Verzorging Crystal red garnalen

Crystal reds, moeilijk?

Crystal red garnalen zijn eenvoudig te houden. Waar je vaak leest dat ze heel gevoelig zijn, heb ik de ervaring dat ze bij een goede gezondheid juist heel weinig eisen stellen. Zo is er eens een kleine garnaal per ongeluk blijven zitten in een aquarium buiten in een periode met koude nachten en die leefde en groeide gewoon door. De kleine garnaal, ook een Crystal Red, kan zich dus heel goed aanpassen aan de omstandigheden. In de natuur is dat precies zo geregeld. De oude dieren blijven op of rond dezelfde plaats en wennen aan die specifieke omstandigheden en worden relatief snel “oud” en dus gevoelig voor ziekten maar de jonge nog heel sterke dieren laten zich meevoeren met de stroom, en komen zo in een andere omgeving met andere omstandigheden en watersamenstelling, om zo een grotere kans op voedsel  te waarborgen.

Het zijn dus de vooral oudere dieren die gevoelig zijn voor veranderende omstandigheden, met name vrouwtjes en dieren die moeten vervellen. Deze oudere Crystal Red garnalen stellen dus vooral eisen aan de stabiliteit van de bak. Hieronder lees je hoe je dat voor elkaar krijgt.

Het inrichten van een Crystal Red bak

De ideale Crystal red bak heeft een pH verlagende bodem van Akadama klei. Naast de pH stabiliserende eigenschappen hebben de korrels een heel groot oppervlak waar microleven en algen zich kunnen ontwikkelen. De korrels dragen zo ook bij aan de stabilisering van de waterwaarden doordat er eigenlijk een extra biologisch filter ontstaat. Mogelijk worden ook gevaarlijke stoffen zoals bepaalde metalen “weggevangen”. Ik heb echter ook succesvolle kwekers gezien die een grind of zandbodem hadden dus noodzakelijk is een Akadama bodem niet. Ook is een goed filter belangrijk, liefst een die ook extra zuurstof in het water brengt en een goede circulatie waarborgt. Let wel op dat de jonge dieren niet kunnen worden opgezogen. Het water is liefst aan de zachte kant. De professionele kweker gebruikt osmose water waar een standaard hoeveelheid aan mineralen wordt toegevoegd. De hobbyist kan prima werken met kraanwater  en dat “zachter” maken door toevoegen van (schoon) regenwater of gedemineraliseerd water (4-8 dH is ideaal). Zelf meet ik regelmatig de pH (6,5-7,5 is prima, iets onder de 7 ideaal) en de TDS die de opgeloste zouten meet (80-180 is goed, ca 120 ideaal voor mij). Je leest ook wel dat (veel) hogere waarden gebruikt worden en dan met name mensen die mineralen aan osmosewater toevoegen. TDS meet alle ionen en is niet selectief vandaar dat verschillen niet zo vreemd zijn. Ik zou adviseren om de TDS te meten in een bak waar het goed met de garnalen gaat en die gebruiken om een en ander zo stabiel mogelijk te houden.

De profs werken meestal zonder beplanting maar zelf vind ik dat naast kaal ook minder ideaal omdat op de planten ook algen groeien die graag worden gegeten en planten, mits niet te uitbundig, ook het water stabiliseren. De beste (kweek) temperatuur is iets boven kamertemperatuur, hogere temperaturen tot ca 27 graden worden verdragen maar ook lagere temperaturen zolang dat maar geleidelijk gaat.

Wat is het beste voedsel voor de Crystal Red garnaal?

Garnalen zijn alleseters. Toch kan je ze beter zo veel mogelijk plantaardig voedsel geven zoals verse (overgoten met kokend water) spinazie en af en toe eiwitrijk voedsel, zoals speciale pellets en visvoer, in een beperkte hoeveelheid. Als ze er niet met zijn allen “op duiken”, stoppen met voeren en een paar dagen, maar zeker een dag, wachten. Ik wil hier ook even stil staan bij het licht want voldoende licht zorgt ook voor alg en microfilm vorming waar de garnalen graag op “grazen”. Goede voeding draagt zeker ook bij aan goede en diepe kleuren. Op de foto links zie je jonge garnalen van eigen kweek die eten van een blaadje spinazie.

Veel slakken in de bak laat zien dat je te veel voert.